bekymrad
Bekymrad

Varför ljuger moderaterna om fastighetsskatten

Snart kommer en insändare i Nynäshamnsposten där Kommunstyrelsen ordförande Harry Bouveng påstår att Socialdemokraterna vill införa fastighetsskatten igen. Moderaterna brukar prata om ordning och reda men det tycks inte gälla vad de väljer att säga. Det är väldigt olyckligt att Nynäshamns kommuns nu främste företrädare väljer att inte tala sanning trots att det hela tiden funnits tydliga uttalanden från Socialdemokraternas främsta företrädare.

Mikael Damberg om fastighetsskatten
Finansminister Mikael Damberg foto Kristian Pohl Regeringskansliet

Finansminister Mikael Damberg säger i dagens DN (31 aug 2022)

Fråga: Överväger ni att på något sätt ­beskatta fastigheter mer än i dag?

– Nej. Det där är ett av val- rörelsens lågvattenmärken där M bedriver en lögnaktig kampanj. Vi kommer inte att återinföra en fastighetsskatt, vi vill inte återinföra den. Vi lever också i tider där människor är oroade för sin hushållsekonomi. Att i det läget införa en fastighetsskatt är inte rätt. 

Magdalena Andersson om fastighetsskatten
Statsminister Magdalena Andersson foto Mathias Hansson

Statsminister Magdalena Andersson säger till SVT den 19 augusti uttalandet bekräftas även i Socialdemokraternas valmanifest:

Att Socialdemokraterna på nytt skulle vilja införa fastighetsskatten är ”helt absurt”. Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) i Ekots partiledarutfrågning – och menar att det är Moderaterna som i valrörelse efter valrörelse har drivit en kampanj om detta. – Nu har vi har suttit i regeringsställning i åtta år, de var ute och vevade runt om detta 2014, 2018 och nu 2022, och vi har inte återinfört fastighetsskatten och har inga som helst planer eller förslag på det.