Kustnära bebyggelse

Det är dags att se över våra vattendrag

Socialdemokraterna har vid flera tillfällen och i olika sammanhang uppmanat kommunledningen att se över kvalitén i våra vattendrag. I den här insändaren förklarar vi varför det måste ske

Vatten är människans viktigaste livsmedel. I Sverige tar vi tillgången till rent vatten förgivet när vi spolar i kranarna.

I många delar av världen är rent vatten en bristvara.

Sedan 2004 finns EU:s ramdirektiv för vatten implementerat i den svenska lagstiftningen. Direktivet innebär att EU:s medlemsländer inte får underskrida en viss kvalitet och tillgång på vatten.

I dag är våra vattenmiljöer i kustområden, sjöar och vattendrag förorenade och övergödda till den grad att vi inte alltid kan bada i våra badvikar på sommaren på grund av alger, och att fiskar fått problem med sin fortplantning på grund av att deras lekplatser blivit störda av övergödning, vilket gjort att det i dag är brist på matfisk i våra sjöar och kustområden.

När vattnet i våra vattendrag och sjöar är förorenade och övergödda blir risken stor att det kommer att påverka vattenkvalitén för de som har egna grävda eller borrade dricksvattenbrunnar.

Ett sådant exempel är problemen som under lång tid funnits i Landfjärden, där utredningar visat att vattnet är så förorenar från enskilda avlopp att man bedömer risken som hög att den påverkar kvalitén i dricksvattenbrunnarna.

Det innebär också att vi fått problem med våra samhällsbyggnadsprojekt då vi inte längre kan hantera dagvattnet som vi gjort tidigare.

Då våra vattenområden och recipienter inte uppnår god status enligt EU:s miljökvalitetsnorm, får vi inte längre låta orenat dagvatten rinna ut i sjöar och vattendrag.

Åar bidrar till övergödning

Exempel på projekt som har påverkats är utbyggnaden av centrala Ösmo, där arbetet pågått sedan 2018 utan att någon detaljplan kunnat fastställas, bl.a. på grund av att dagvattenfrågan inte blivit löst.

Detta gäller även för möjligheten att bygga ut verksamhetsområdena i Älby- och Vansta industriområden.

Dagvattnet från dessa områden avvattnar mot Älgviken respektive Hammerstaån, vilka bägge är så förorenade och övergödda att dagvatten från nya exploateringar inte får ledas dit orenat.

Enligt det beslut som kommunfullmäktige tog 2019 så skulle kommunen ta fram en handlingsplan för att börja åtgärda problemen för att få bukt med föroreningskällorna. Tyvärr har inte frågan varit prioriterad av Alliansledningen. Inga beslut om att tillsätta resurser som personal och budget har tagits för att skapa förutsättningar för att vi ska sluta att förorena våra vatten.

De två största föroreningskällorna är enskilda avlopp och jordbruket som står för ca. en tredjedel var.

Fållnäsviken är ett vattenområde som är särskilt svårt förorenat och som måste åtgärdas, där vill företaget som bedriver verksamheten i den gamla hamnen få tillstånd att utöka sin verksamhet. Något som strider mot ett domslut som EU domstolen tog redan 2015, och som innebär att nya eller utökning av befintliga verksamheter inte får tillåtas om de riskerar att försämra vattenkvalitén i ett redan förorenat område.

Även det gamla reningsverket vid Marsta släpper ut föroreningar i viken.

Länsstyrelsen kritiserade kommunen i samband med sitt remissvar på den nya VA-planen för att man saknar beskrivning över de åtgärder som kommunen planerar för att minska påverkan från små avlopp och dagvatten för att minska övergödningen från främst fosfor.

Det är nu hög tid att de styrande Allianspartierna tar sitt ansvar för att åtgärda de största föroreningskällorna så att risken för att vårt dricksvatten och våra samhällsbyggnadsprojekt inte blir ytterligare påverkade.

Göran Bergander

Göran Bergander (S), gruppledare i samhällsbyggnadsnämnden