Viaskolan

Vår skola nästa generations framtid

Socialdemokraterna har i interpellationer, ledamotsinitiativ i Barn- och utbildningsnämnden, väckande av ärende i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden samt insändare i tidningar försökt fästa Alliansens uppmärksamhet på resursbehovet i skolan. Vi har en låg skolpeng i Nynäshamns kommun som skulle kunna höjas för att stödja den uppväxande generationen.

Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) har också tagit initiativ till dialog med ledande kommunalråd men bemöts på ett överlägset sätt. Är det så vi ska behandla varandra?

Dialogen i nämnder och media visar oftast på att ansvariga kommunalråd försöker förringa de stora behov som inte uppfylls i dagens skolsituation. I de olika initiativ som tagits från Socialdemokraterna visar vi på de faktiskt ibland skämmande resultat som redovisas i tillgängliga offentliga databaser som Kolada, Statistikmyndigheten (SCB), Skolverket. Skolinspektionens elevenkät. medborgarundersökningen och andra källor. Det innebär naturligtvis att inte alla resultat är dåliga men för att få en realistisk bild måste man väga resultaten mot varandra för att kunna skapa nya mål för skolverksamheten.

I Socialdemokraternas förslag till kommunal budget för 2025 föreslog vi en förstärkning av resurserna till skolan med 22 milj. kr. Målet är att Nynäshamns kommun ska öka andelen som avslutar gymnasiet med fullständiga betyg efter 3 års studier. I ett nationellt perspektiv ligger Nynäshamns kommun dåligt till ca 10 % under riksgenomsnittet. I Kolada markeras resutltet som rött det vill säga bland de sämsta kommunerna i landet. Det som redovisas för gymnasiet är resultatet av de samlade ansträngningarna från förskola och uppåt i årskurserna.

Socialdemokraternas budget för 2025 bifölls av Kommunfullmäktige i november 2024. Alliansen med stöd av Sverigedemokraterna valde att revidera budgeten på så sätt att satsningarna uteblev.

Varje elev som inte får anställning efter avslutad skolgång riskerar att hamna i utanförskap. Vi Socialdemokrater kan inte acceptera det och vill införa adekvata insatser under hela elevens skoltid när utmaningar kommer.

Vi menar också att vi bör ta rapporten från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) på allvar Autismspektrumtillstånd och adhd bland barn och ungdomar i Stockholms län där andelen med psykiatriska diagnoser är hög men andelen genomgångna Neuropsykiatriska utredningar är låg. Vi bör ta resultaten på allvar och ta fram åtgärdsprogram med målet att fler ska kunna klara betygen i årskurs 9 och årskurs 3 i gymnasiet.

KORT SAGT DET BEHÖVS MER RESURSER TILL SKOLAN